
De metaalindustrie is om meerdere redenen een sector waarbij veel veiligheidsrisico’s om de hoek komen kijken. Lassen is bij uitstek een werkproces binnen de metaalindustrie waarbijmedewerkers aan grote veiligheid- en gezondheidsrisico’s worden blootgesteld. Bij lassen denkt iedereen altijd aan het beschermen van de ogen. De ogen lopen inderdaad gevaar tijdens het lasproces maar er is nog een ander belangrijk gevaar; lasdamp. De sluipmoordenaar van het lasproces. Lasdamp is niet zomaar rook, het is een verzameling van gassen vermengd met fijne stofdeeltjes die vrij komen bij het lassen. Ook kan lasdamp deeltjes verf, primer, vetten en oliën bevatten wanneer deze op het smeltblad aanwezig zijn. Deze rook kan grote schade aanbrengen aan uw longen. In dit artikel leest u meer over hoe Frenken u kan helpen bij dit veiligheidsrisico.
De gevolgen van lasdamp
Lasdamp is gevaarlijk vanaf het moment dat het ingeademd wordt. Het kan zijn dat de gevolgen van het inademen van lasdamp direct voelbaar zijn. Dit is dan merkbaar in de vorm van een zere keel en veel gekuch. Ook metaaldampkoorts en geïrriteerde ogen zijn een direct voelbaar gevolg van lasdamp. Vaak zijn de schadelijke gevolgen van lasdamp echter pas op langere termijn merkbaar. De gevolgen zijn dan echter ook een stuk groter dan een zere keel. Lasdamp kan bijvoorbeeld voor bronchitis zorgen en vergroot de kans op longkanker. Voor zwangere vrouwen kan contact met lasdamp de kans op een miskraam verhogen. Het is dus van groot belang om zo min mogelijk blootgesteld te worden aan lasdamp.
Oplossingen voor lasdamp
Lasdamp kan dus enorm schadelijk zijn voor u medewerkers het is dus belangrijk om zorgvuldig de bescherming te kiezen. Er zijn enkele factoren die tijdens het lasproces invloed hebben op de bescherming tegen lasdampen:
- De houding of positie van de lasser.
- De ruimte waarin gewerkt wordt. Is de ruimte groot of klein, en is deze goed geventileerd?
- Het lasproces; het materiaal wat gelast wordt en de opbouw hiervan.
- De tijdsduur; hoe lang wordt er gelast?
- Persoonlijk fysiek van de lasser; ademritme en gevoeligheid
- De concentraties van schadelijke deeltjes op het lasmateriaal.
Het is mogelijk om deze factoren te beïnvloeden zodat de lasdamp minder schadelijk is voor de werknemer. Er zijn echter oplossingen die de risico’s van lasdamp veel efficiënter wegnemen. Het is namelijk mogelijk om doormiddel van afzuigingen de lasdampen professioneel af te zuigen. Met professionele afzuigingen ontstaat er een vele malen veiligere werkomgeving.
Stationaire lasdamp afzuiging
Een van de opties om lasdampen te verhelpen is het gebruiken van de stationaire Dustmaster afzuiging. Deze Kiekens Dustmaster komt helemaal tot zijn recht in de kunststof- en metaalindustrie. Deze stationaire afzuiging kan naast lasdamp ook pigmentstof, kunststoffen en polijst stoffen uit de lucht filteren. De Dustmaster heeft een compact ontwerp en is geschikt voor een breed toepassingsgebied. Plaatst de Dustmaster in de directe omgeving van de stofbron en het risico van lasdamp zal verminderen. Na gebruik wordt het filter via het filter klopsysteem gereinigd. Nadat de Dustmaster wordt uitgeschakeld klopt de filter zichzelf voor 15 tot 30 seconden.



Toepassingen Kiekens Dustmaster:
- Stofafzuiging bij semi-continue processen zoals mengen, slijpen, breken, zagen, polijsten, legen van zakken etc.
- Ontluchting van silo’s, bunkers en storttrechters tijdens het vullen en legen
- Ontluchting en ventilatie van transportbanden
Kenmerken Kiekens Dustmaster:
- Laag geluidsniveau door geïntegreerde ventilator
- Compacte bouwvorm, minimaal gebruik van vloeroppervlak
- Geen perslucht nodig voor filterreiniging
Opties Kiekens Dustmaster
- ATEX uitvoering volgens ATEX-114 (2014/34/EU)
- Antistatisch uitgevoerd
- HEPA-filter
- Verschillende filtermaterialen
- Verschillende stofafvoer mogelijkheden (stofbak, hand- of zelflossende klep, draaisluis)
- Silo opzet-variant (met of zonder geïntegreerde ventilator)
Mobiele lasdamp afzuiging
De Dustmaster is stationair en kan dus niet gemakkelijk verplaatst worden wanneer dit een probleem is voor uw werkplek zijn er nog altijd de mobiele afzuigingen. Zo is die Kiekens Airmaster geschikt wanneer u een meer mobiele afzuiging nodig heeft. De Airmaster heeft een krachtig ingebouwde ventilator die luchtvolumes van ongeveer 1000 m3 per uur realiseert. De afzuig-arm is een optionele toevoeging, deze arm is beschikbaar in lengtes van twee of drie meter en is ideaal voor het tijdens het lasproces.
Contact
Frencken Handel & Service
Dillenburgstraat 33
Industrieterrein “De Hurk”
5652 AM Eindhoven
T: +31 (0)40 251 73 99
E: info@fhs.nl
KvK: 17062427
Voorwaarden
De producten en diensten van Frencken Handel en Service worden conform de metaalunie-voorwaarden geleverd. Download de voorwaarden
Openingstijden
Kantoor
Maandag t/m vrijdag:
07:30 – 17:00
Zaterdag en zondag:
Gesloten
Werkplaats/magazijn
Maandag t/m vrijdag:
07:45 – 16:15
Zaterdag en zondag:
Gesloten