Een persluchtsysteem is een investering waarmee u jarenlang vooruit kunt. Het juiste persluchtsysteem helpt u om efficienter en veiliger te werken. Het belangrijkste is dus eigenlijk niet was het systeem kost, maar wat het u oplevert. Desalniettemin begrijpen we dat het voor prettig is om een idee te krijgen van het kostenplaatje van deze investering. Door het berekenen van de levenscycluskosten kunt u achter de totale eigendomskosten van een persluchtsysteem komen. Zo ontdekt u of uw huidige persluchtsysteem nog de juiste kosten/opbrengst verhouding heeft en waar eventuele nieuwe apparatuur aan moet voldoen.
Hoe berekent u de levenscycluskosten.
De levenscycluskosten staan ook bekend als Life Cycle Costs of Total Cost Ownership. Samengevat zijn dit de kosten die u betaalt voor de aanschaf, het onderhoud en het gebruik van de apparatuur. Tegenwoordig worden levenscycluskosten steeds vaker gebruikt om investeringsopties te evalueren. In de levenscycluskosten berekening worden de gecombineerde kosten opgenomen van de werking van het systeem gedurende een periode. Deze combinatie bestaat uit de kapitaaluitgaven, de kosten van het stroomverbruik en de service- en onderhoudskosten. Door naar de totale levenskosten te kijken kunt beter inschatten of uw huidige systeem nog rendabel. Ook wordt de levenscycluskosten berekening wordt vaak gebruikt om de specificaties voor een geplande nieuwe installatie helder in kaart te brengen. Afhankelijk van uw wensen en eisen wordt duidelijk welk systeem onder aan de streep het beste rendement voor u oplevert.
Bedenk dat een levenscycluskosten berekening slechts een schatting van de kosten is. U wordt beperkt doordat de berekening wordt gebaseerd op de kennis van de huidige staat van de apparatuur. Ook zorgen schommelende energieprijzen ervoor dat dit slechts als indicatie moet worden gelezen.
Wat vergelijkt een levenscycluskosten analyse?
Het berekenen van de levenscycluskosten vereist al kennis van andere persluchtsystemen. Bij levenscycluskosten wordt er gekeken naar een hoop factoren die van invloed zijn op de kosten van een persluchtsysteem:
- Geplande levensduur
- Risico’s op uitvaltijd
- Kwaliteit eindproduct
- Milieubelasting
- Onderhoud
- Investerings eisen
- Productie veiligheid
- Productie kwaliteit
Compressoren hebben een gemiddelde levensduur van 10 tot 15 jaar. De veroudering van een persluchtsysteem heeft invloed op enkele van de belangrijkste componenten, namelijk op de motor, de koelers en het compressorelement zelf. Dit heeft natuurlijk een negatief effect op de efficiëntie van het persluchtsysteem.
Mogelijkheden voor meer energie – efficiëntie.
Ongeveer 80% van de totale kosten van een persluchtinstallatie zijn gerelateerd aan energieverbruik. Een levenscycluskosten analyse kan verbeterpunten aan het licht brengen omtrent de kosten van een persluchtsysteem. Door het volgende te optimaliseren kunt u de energiekosten verlagen:
- Luchtlekken – Ongeveer 10 tot 30% van de persluchtenergie kan verloren worden aan persluchtlekken. Dit resulteert in enorme energieverliezen.
- Afblaasverliezen – Telkens als de machine stationair draait, wordt de druk verlaagd. Dit kan leiden tot verlies van waardevolle perslucht.
- Onbelast vermogen – De luchtcompressor draait stationair zonder bruikbare perslucht te generen.
- Belast vermogen – Vermogen dat daadwerkelijk wordt verbruikt om perslucht te generen.
Levenscycluskosten omlaag? Wij helpen u!
Voordat u een aankoop doet wordt het aangeraden om eerst de levenscycluskosten te berekenen voor u gewilde persluchtsysteem. Dit kan u helpen de financiële en operationele gevolgen van een aankoop te begrijpen.
Een verouderd apparaat kan door gebrekkige efficiëntie of toenemende onderhoudskosten een hogere kostenpost met zich meebrengen dan een nieuw systeem, voorzien van de nieuwste technologie. Twijfelt u wat verstandig is in uw specifieke situatie? Twijfel niet om contact op te nemen! We geven u eerlijk advies en bekijken samen hoe u uw kosten het meest efficient omlaag kan brengen. Heeft u al gekeken naar onze perslucht systemen en perslucht leidingsystemen? Mocht u geïnteresseerd zijn, kunt u geheel vrijblijvend een offerte aanvragen.
Contact
Frencken Handel & Service
Dillenburgstraat 33
Industrieterrein “De Hurk”
5652 AM Eindhoven
T: +31 (0)40 251 73 99
E: info@fhs.nl
KvK: 17062427
Voorwaarden
De producten en diensten van Frencken Handel en Service worden conform de metaalunie-voorwaarden geleverd. Download de voorwaarden
Openingstijden
Kantoor
Maandag t/m vrijdag:
07:30 – 17:00
Zaterdag en zondag:
Gesloten
Werkplaats/magazijn
Maandag t/m vrijdag:
07:45 – 16:15
Zaterdag en zondag:
Gesloten