Een heftruck kan niet zonder zijn hefkettingen. Zonder deze kettingen is het namelijk niet mogelijk om ook maar iets te heffen. De kettingen ondersteunen de hele last tijdens het heffen. Wanneer ze versleten raken is het heffen minder efficiënt, de vorken kunnen slijten en het risico op ongelukken is veel hoger. Daarom is het onderhouden van uw hefkettingen enorm belangrijk! Maar wanneer is uw hefketting nou versleten en moeten ze dan ook meteen vervangen worden? Lees verder en dan leren wij u hoe u zelf kan herkennen wanneer de hefketting aan vervanging toe is.
Herken wanneer uw hefketting op is
Maar hoe ziet u nu aan een hefketting wanneer deze versleten is. De ketting kan bijvoorbeeld lawaai maken tijdens het heffen. U hoort dan klappende geluiden wanneer de mast beweegt. Dit komt omdat de pennen vast komen te zitten. Een ander probleem wat vaker voordoet is wanneer de ketting aan een kant slapper is, de ketting zal in dat geval uitgebalanceerd moeten worden. Verder moet u aan de slag met uw hefkettingen wanneer:
- Er roetsporen op de kettingen zitten.
- De vorken over de grond slepen.
- De ketting meer dan 2% rek vertoont.
Meer over de rek van een ketting
Om de procentuele rek van de ketting te meten kunt u een kettingslijtage indicator gebruiken. Volg de instructies op uw indicator en bepaal of uw ketting aan vervanging toe is. De vervolg actie is afhankelijk van de meting:
- Bij minder dan 2% is de ketting nog in goede staat. U hoeft deze niet te vervangen.
- Bij meer dan 2% kunt u beter een afspraak maken met uw servicemonteur
- 3% of meer is te veel. De ketting moet vervangen worden als u zonder risico’s wilt blijven werken.
Kettingslijtage in een versnelling?
Een hefketting zal altijd slijten. De ketting moet namelijk zwaar werk verrichten en wordt over het algemeen veel gebruikt. Maar toch zijn er een aantal factoren die de slijtage van een hefketting in een stroomversnelling brengen.
Ongeschikte reiningingsmiddelen
Wanneer u de hefkettingen zelf probeert te onderhouden is het belangrijk dat u de juist schoonmaakmiddelen gebruikt. Fabrikanten raden altijd producten aan, informeer welke producten dat zijn voor uw hefketting. Sommige reinigingsmiddelen schuren namelijk en daardoor worden de kettingen aangetast.
Het intensief gebruiken van de ketting
Hoe meer u uw ketting gebruikt wordt hoe sneller de ketting zal slijten. Als u deze ook nog is enorm intensief gebruikt, dus met zwaardere lasten dan zal e ketting ook snel langer worden. Bij intensief gebruik kan het geen kwaad om vaker een onderhoudsafspraak te maken.
De werkomgeving
De werkomgeving is ook van toepassing op de slijtage. Een zoute omgeving zorgt voor zoutaantasting. Een warme en vochtige omgeving zorgt ervoor dat de ketting sneller ontvet. Een zure omgevingen zorgt ook voor problemen, de zure dampen tasten de hefkettingen ook sneller aan. En een omgeving waarin de heftruck vaker wordt schoongespoten zorgt er voor dat de kettingen sneller ontvetten.
Service en onderhoud
Frencken Handel en Service beschikt over een eigen servicedienst, met ervaren onderhouds- en servicemonteurs voor alle hefkettingen. In onze goed geoutilleerde werkplaats in Eindhoven onderhouden, repareren en reviseren we uw materieel op professionele wijze. Zo nodig voeren we deze werkzaamheden ook op locatie uit. Onze servicedienst werkt snel, accuraat en vakkundig. U kunt ons inschakelen op afroep bij calamiteiten, maar ook preventief op basis van op maat gesneden onderhoudscontracten. En uiteraard nemen we graag de verplichte, jaarlijkse BMWT-keuring voor onze rekening.
Afspraak maken?
Wilt u meer informatie over de controle van uw hefkettingen?
Laat u dan goed voorlichten. De experts van Frencken Handel en Service staan u graag met raad en daad terzijde. Bel (040) 251 71 99 of neem contact met ons op?
Contact
Frencken Handel & Service
Dillenburgstraat 33
Industrieterrein “De Hurk”
5652 AM Eindhoven
T: +31 (0)40 251 73 99
E: info@fhs.nl
KvK: 17062427
Voorwaarden
De producten en diensten van Frencken Handel en Service worden conform de metaalunie-voorwaarden geleverd. Download de voorwaarden
Openingstijden
Kantoor
Maandag t/m vrijdag:
07:30 – 17:00
Zaterdag en zondag:
Gesloten
Werkplaats/magazijn
Maandag t/m vrijdag:
07:45 – 16:15
Zaterdag en zondag:
Gesloten