Veel industriële productieprocessen draaien op de kracht van perslucht. Als krachtbron is perslucht vooral geschikt als elektriciteit en hydraulica te kort schieten. Het gebruik van samengeperste lucht kent 1001 toepassingen. Deze diversiteit geldt ook voor het aantal beschikbare types en uitvoeringen die in de markt verkrijgbaar zijn. Er zijn 2 hoofdcategorieën: de mobiele compressor en de stationaire compressor. In dit blog zetten we de krachtpatsers voor langdurige inspanning in de spotlights: de stationaire compressor.
Wat is een stationaire compressor?
Een compressor zuigt lucht aan uit de directe omgeving. Vervolgens wordt deze lucht gecomprimeerd of samengeperst, totdat de gewenste luchtdruk bereikt is. Deze luchtdruk wordt uitgedrukt in bar. Met deze luchtdruk kunt u allerlei luchtgereedschappen aandrijven. Voor de werking van uw gereedschappen is het cruciaal dat ‘er druk op de ketel’ blijft staan. Als de luchtdruk wegvalt, valt ook het aangesloten apparaat stil.
Zuigcompressoren en schroefcompressoren
Het opvoeren van de luchtdruk gebeurt bij compressors op 2 verschillende manieren: via zuigers of via schroeven. Op basis van de werking onderscheiden we grofweg 2 hoofdcategorieën: zuigercompressors en schroefcompressors. De zuigers in een zuigercompressor maken een heen-en-weergaande beweging. Bij een schroefcompressor draaien de assen van de schroeven in tegengestelde richting en drukken de lucht zo in een bepaalde richting. Schroefcompressors leveren meer lucht dan zuigercompressors, veroorzaken minder geluidsoverlast, zijn energiezuiniger en hebben een langere levensduur. Met het oog op een lager energieverbruik kunt u bij een schroefcompressor ook voor een toerengeregelde versie kiezen.
Levensduur
Energiebesparing, terugverdientijd en een lager geluidsniveau vormen de heetste hangijzers bij de aanschaf van compressoren. De aanschafwaarde bepaalt de terugverdientijd. Frencken Handel & Service hanteert speciale rekenmodules om de energiebesparing te bepalen. De levensduur van een compressor is mede afhankelijk van de mate van koeling Bij te hoge temperaturen komen zowel een schroefcompressor als een zuigercompressor niet goed uit de verf. De zuiger loopt vast of gaat stuk, doordat de zuiger meer olie verbruikt. Een schroefcompressor heeft meer ingebouwde beveiligingen en stopt automatisch als het olieniveau te laag wordt. Het is bij stationaire compressors dus van levensbelang om voor voldoende ventilatie te zorgen.
Toepassing, intensiteit en luchtkwaliteit
Bij de keuze van een compressor spelen 3 aspecten een doorslaggevende rol: de hoeveelheid benodigde lucht, de bijbehorende luchtdruk en de luchtkwaliteit. In de keuze van een stationaire compressor zijn deze 3 pijlers te beïnvloeden. De luchtkwaliteit is afhankelijk van de mate van afscheiding of filtering van de vochtigheid, de stofdeeltjes en de olieresten. Maatwerk is hierbij het devies. Afhankelijk van uw wensen kunnen we persluchtfilters en olieafscheiders monteren. Die zijn beschikbaar van fijnmazig tot grofmazig. Om de perslucht te drogen, zijn er diverse varianten in persluchtdrogers beschikbaar.
Op maat gesneden advies
Welke compressor sluit nu het beste aan bij uw bedrijfsvoering? Deze keuze is uiteraard afhankelijk van de toepassing. Voor welke werkzaamheden gaat u de compressor inzetten? En hoe intensief gaat u de compressor inzetten. Kortstondig, gemiddeld of langdurig? Om een goed onderbouwd antwoord te geven op deze vragen, kunt u rekenen op de jarenlange ervaring en expertise van Frencken Handel en Service. Graag nemen we met u stap voor stap alle wensen en mogelijkheden door. En vanzelfsprekend zetten we de voor- en nadelen delen van diverse types op een rij. Afspraak maken? Neem via +31 40 251 73 99 of info@fhs.nl contact op.
Contact
Frencken Handel & Service
Dillenburgstraat 33
Industrieterrein “De Hurk”
5652 AM Eindhoven
T: +31 (0)40 251 73 99
E: info@fhs.nl
KvK: 17062427
Voorwaarden
De producten en diensten van Frencken Handel en Service worden conform de metaalunie-voorwaarden geleverd. Download de voorwaarden
Openingstijden
Kantoor
Maandag t/m vrijdag:
07:30 – 17:00
Zaterdag en zondag:
Gesloten
Werkplaats/magazijn
Maandag t/m vrijdag:
07:45 – 16:15
Zaterdag en zondag:
Gesloten