Een hoogbouw magazijn, ook wel eens een palletmagazijn genoemd, is een magazijn waarbij maximaal gebruik wordt gemaakt van de toelaatbare hoogte. Kenmerkend voor een hoogbouw magazijn is dat de stellingen ook direct de constructie van het gebouw dragen. Deze magazijnhallen kunnen ruimte bieden aan stellingen tot wel 30 meter hoog. Dat klinkt wellicht fantastisch, maar om te zorgen dat u hier efficient en veilig in kan werken zijn wel wat voorzorgsmaatregelen vereist.
Automatisering; hoge efficiëntie tegen hoge investering.
De meest veilig en efficiënte manier van werken in een hoogbouw magazijn is door middel van automatisering. Het aansturen van magazijnkranen, en interne transportmiddelen verloopt dan volledig geautomatiseerd. Doordat menselijk handelen wordt geëlimineerd verdwijnt ook de kans op menselijke fouten. Machines hebben nooit ziekteverlof nodig, maar moeten tegelijkertijd wel worden onderhouden. Echter kan een machine altijd door blijven werken terwijl een medewerker om de zo veel tijd een pauze nodig heeft. Ook kan door automatisering een werkdag langer worden gemaakt zonder dat u hiervoor per definitie met ploegendiensten hoeft te werken. Omdat medewerkers zich niet in de gevaarlijke zones van een geautomatiseerd magazijn hoeven te bevinden worden de bijbehorende risico’s direct vermeden. Een geautomatiseerd magazijn is daarom voor grotere organisaties al snel de meest efficiënte en veilige methode van werken.
Echter vergt het automatiseren van een magazijn een forse investering. Vaak moet de volledige ruimte volledig opnieuw worden ingericht. De kosten lopen hierbij snel op en zijn voor de meeste bedrijven niet te betalen. Ook kan het lang duren voordat de investering zich heeft terugverdiend. In financieel onzekere tijden is automatisering daarom in zekere mate een gok. Een gok die wellicht niet voor ieder bedrijf verstandig is om te nemen.
Veilig en efficient werken zonder automatisering.
Omdat het voor de meeste bedrijven niet haalbaar is om een magazijn volledig te automatiseren, concentreren we ons in dit artikel op het veilig en efficiënt werken met medewerkers. Oftewel; een ruimte waar orderpickers, heftruck chauffeurs en overige logistieke medewerkers met elkaar moeten samenwerken. Om te zorgen dat dit veilig en efficiënt gebeurd zijn er een aantal punten waar u attent op moet zijn.
Alleen bekwame chauffeurs achter het stuur.
De meeste ongelukken in het magazijn gebeuren door aanrijdingen met intern transport. In een hoogbouw magazijn zijn vaak diverse soorten intern transportmiddelen aanwezig. Een hoogbouw truck rijdt echter aanzienlijk anders dan een normale heftruck. Iets waar uw medewerkers wellicht te lichtzinnig over denken. Het is echter niet voor niets wettelijk vastgelegd dat ieder intern transportmiddel alleen mag worden bestuurd door een medewerker met aantoonbare relevante kennis en vaardigheden. Een heftruck en een reachtruck zijn wettelijk geclassificeerd als afzonderlijke voertuigen. Concreet betekent dit dat een medewerker met een certificaat voor een heftruck niet automatisch bekwaam is voor het rijden in een reachtruck en andersom. Hiervoor moet de medewerkers twee afzonderlijke certificaten behalen. Vindt er een ongeluk plaats doordat een onbekwame medewerkers achter het stuur zat? Dan kunt u als werkgever verantwoordelijke worden gesteld voor de kosten van fysieke en materiële schade.
Hoe kunt u voorkomen dat dit gebeurd? Het is altijd raadzaam om medewerkers bewust te maken van de risico’s die bij het werk komen kijken. Hierdoor wordt de intrinsieke motivatie groter om geen handelingen uit te voeren waar iemand niet voor gecertificeerd is. Ook is het uw taak als werkgever om goed te documenteren wie wel en niet gecertificeerd is.
Intern transport met toegang via pas of wachtwoord.
Wilt u meer controle over wie wanneer op een intern transportmiddel zit? Een hoop heftrucks, reachtrucks en hoogbouw trucks zijn optioneel te voorzien aan een extra beveiliging. Hierbij kan het intern transportmiddel bijvoorbeeld alleen aan worden gezet wanneer het juiste wachtwoord is ingetypt. Ook is het mogelijk bevoegdheden toe te bedelen middels een pas. Deze persoonsgebonden pas wordt dan tegen een lezen gehouden waarna wordt geverifieerd of de medewerker wel of niet gebruik mag maken van het apparaat. Gebeurd er iets met de machine; dan weet u ook direct wie de bestuurder was. Dit bewustzijn verkleind de kans dat men een pas onderling uitwisselt. Als er wat gebeurd, hangt de naam van de medewerker eraan valt. Dat is een risico dat u liever niet neemt.
Let op bij smalle doorgangen.
Over het algemeen heeft een hoogbouw magazijn een zeer smalle doorgang. Zeker wanneer u met een hoogbouw truck door de smalle gangen rijdt, kan snel schade worden aangericht. U moet er natuurlijk niet aan denken dat iets vanaf hoge hoogte uit de stelling naar beneden valt. Hou bij het uitkiezen van uw hoogbouw heftruck daarom goed rekening met het formaat van de machine. Ook de stabiliteit van de mast is van cruciaal belang om ongelukken te voorkomen. Er zit daarnaast een groot verschil in draaicirkels wanneer u de ene heftruck met de andere vergelijkt. Heeft u nauw gangen? Dan is het van groot belang dat u een machine kiest met een zeer korte draaicirkel. Dit verkleind niet alleen de kans op schade door stoten, maar helpt uw medewerkers ook om sneller door de ruimte te maneuvreren.
Wist u dat sommige heftrucks, reachtrucks en palletwagens zijn voorzien van een systeem waardoor automatisch wordt afgeremd in bochten? Door dit proces te automatiseren worden fouten door menselijk handelen geëlimineerd. Haastige spoed is zelden goed en dat geldt voor het rijden in een intern transport middel meer dan ooit. De kans op een aanrijding is het grootste in een bocht gezien het zichtveld dan plots veranderd. Bovendien kan te snel draaien ervoor zorgen dat de lading van het voertuig valt. Dit brengt niet alleen materiële schade met zich mee maar vergroot tevens de kans op letsel bij omstanders. Door te kiezen voor een heftruck met een automatisch remsysteem verkleint u de risico’s.
Zorg voor voldoende zichtbaarheid.
Doordat stellingen het zicht in een magazijn vaak blokkeren kan een heftruck of medewerker vrij plots in zicht komen. Het is dan belangrijk dat zowel het intern transport als de medewerkers voldoende zichtbaar zijn zodat iemand in een split seconde kan worden opgemerkt. Dit wordt lastiger gemaakt doordat het in veel magazijnen relatief donker is. In het geval van een heftruck of reachtruck is het daarom belangrijk een voertuig te kiezen dat voldoende licht- én geluidsignalen afgeeft om medewerkers te waarschuwen. Sommige voertuigen zijn daarnaast voorzien van achteruitkijk camera zodat een bestuurder eenvoudig ziet wat achter hem gebeurd zonder gevaren aan de voorzijde van de machine te missen.
Uw medewerkers kunt u in een magazijnruimte het beste bedrijfskleding geven met reflecterende en fluoriserend gekleurde onderdelen erop. Vaak wordt alleen aan reflectie gedacht. Gecombineerd met zwarte of grijze werkkleding zorgt dit voor een stijlvolle uitstraling. Maar een reflecterende onderdeel vergroot alleen de zichtbaarheid van uw medewerkers wanneer er licht op schijnt. Een fel gekleurd onderdeel is te allen tijde goed zichtbaar.
Zorg voor orde en duidelijkheid.
Zorg ervoor dat duidelijke wandel- en rijpaden zijn aangeduid in uw magazijn. Op sommige plaatsen kan het zowel de veiligheid als de efficiëntie verhogen om ook de rijrichting aan te geven. Dit kan middels borden aan de zijkant of met markeringen op de vloer. Door duidelijk aan te geven waar voetgangers wel en niet mogen komen verkleint u de kans op aanrijdingen aanzienlijk. Geef met pictogrammen ook duidelijk aan welke interne voertuigen waar ingezet mogen worden. Hiermee voorkomt u dat een te groot voertuig vast komt te zitten in een ruimte wat de efficiëntie van uw werkprocessen natuurlijk niet ten goede komt.
Maak altijd een calamiteitenplan.
Een ongeluk kan helaas altijd voorkomen. Zelfs als u alle juiste voorzorgsmaatregelen in uw hoogbouw magazijn hebt getroffen. Zorg er daarom altijd voor dat er voldoende BHV’ers op de werkvloer aanwezig zijn en stel een calamiteitenplan op. Het is belangrijk uw medewerkers bewust te maken van dit calamiteitenplan zodat bekend is welke actie met moet ondernemen als er onverhoopt toch iets verkeerd gaat. Oefen met enige regelmaat dergelijke situaties door bijvoorbeeld een ontruimingsoefening in te zetten of door trainingen te geven. Op die manier wordt tijdens een calamiteit de kans op fysiek letsel verkleind en kunnen bedrijfsprocessen zo snel mogelijk weer op de reguliere manier worden hervat.
Frenken Handel en Service helpt u veilig en efficient te werken.
Wij bieden meerdere diensten en producten waarmee u veiliger en efficiënter kan werken in een hoogbouw magazijn. Denk hierbij met name aan interne transport zoals diverse soorten heftrucks, reachtrucks, stapelaars en palletwagens. Maar ook voor magazijnstellingen, hijs- en hefttechniek en goederenliften bent u bij ons aan het juiste adres. Frenken Handel en Service bestaat al 75 jaar. Maak gebruik van de kennis en ervaring die we in al die jaren hebben opgedaan! Wilt u meer weten over hoe Frenken Handel en Service u kan helpen om veiliger en efficiënter te werken? Neem dan vandaag nog contact met ons op. We staan voor u klaar.
Contact
Frencken Handel & Service
Dillenburgstraat 33
Industrieterrein “De Hurk”
5652 AM Eindhoven
T: +31 (0)40 251 73 99
E: info@fhs.nl
KvK: 17062427
Voorwaarden
De producten en diensten van Frencken Handel en Service worden conform de metaalunie-voorwaarden geleverd. Download de voorwaarden
Openingstijden
Kantoor
Maandag t/m vrijdag:
07:30 – 17:00
Zaterdag en zondag:
Gesloten
Werkplaats/magazijn
Maandag t/m vrijdag:
07:45 – 16:15
Zaterdag en zondag:
Gesloten