
Een veilige, gezonde werkomgeving is de verantwoordelijkheid van werkgevers. Deze Arbo-verplichting geldt niet alleen voor de veiligheid van interne transportmiddelen of compressoren. Ook magazijnstellingen vallen onder deze verantwoordelijkheid. Waarom moet u magazijnstellingen laten keuren? Er zijn toch immers geen bewegende delen. Vergelijk het maar met een piepklein haarscheurtje dat door dagelijks gebruik een flinke scheur wordt. Als magazijnstellingen als een kaartenhuis in elkaar storten, zijn de gevolgen niet te overzien. Waarborg dus de dagelijkse controle door medewerkers én de periodieke BMWT-keuring van magazijnstellingen door een gecertificeerd keurmeester.
Kwetsbaarheid magazijnstellingen
Vraagt u zich misschien af hoe magazijnstellingen slijten door dagelijks gebruik? Of bent u nieuwsgierig naar de risico’s waarmee magazijnmedewerkers te maken kunnen krijgen? Op de website van de BMWT staat een tip die uw ogen opent voor de mogelijke risico’s en calamiteiten. Zoek op YouTube maar eens op de zoekwoordencombinatie ‘incidenten magazijn incident’. Op de getoonde video’s ziet u direct de kwetsbaarheid van magazijnstellingen. Aanrijdingen met warehousetrucks, heftrucks, magazijntrucks en andere interne transportmiddelen verzwakken het draagvermogen van magazijnstellingen. Daarnaast vergroten ook verkeerde beladingen of installaties de kans op ongevallen, lichamelijk letsel en materiële schade.
Onveilige situaties
Als werkgever wilt u ongelukken door het instorten van magazijnstellingen of vallende voorwerpen niet op uw geweten hebben. BMWT-keurmeesters constateren regelmatig onveilige situaties bij periodieke keuringen. Dat is opvallend, want de meeste onveilige situaties springen direct in het oog. Om die reden is een jaarlijkse periodieke keuring niet afdoende. Zorg elke dag – zowel voor als na het werk – voor een controle van de magazijnstellingen. Dagelijkse controles zijn preventief en voorkomen bovendien oeverloze discussies over wie er voor eventuele schades verantwoordelijk is. Medewerkers die aan het begin van een werkdag schade constateren, kunnen die schade niet veroorzaakt hebben.
Veiligheidsvoorzieningen
Sommige ongelukken schuilen in een klein hoekje. Ook al zijn magazijnstellingen professioneel geplaatst en zorgvuldig verankerd. Ze blijven kwetsbaar in de dagelijkse praktijk. Bescherming moet dus prioriteit nummer één hebben. Met onderstaande, beproefde maatregelen geeft u een impuls aan de veiligheid in het magazijn. Met een aantal maatregelen is de veiligheid in magazijnen te vergroten:
- Weergave draagvermogen: plaats op de magazijnstellingen borden die het maximale draagvermogen van een paar liggers is
- Doorvalbeveiliging: plaatsing gaaswanden, schopranden en leuningwerk voorkomt dat goederen of pallets uit de stelling kunnen vallen
- Vloeren: repareer scheuren en verzakkingen in de vloer direct om risicovolle situaties te voorkomen
- Aanrijdbescherming: deze bescherming op hoeken en kopse kanten van stellingen voorkomt schade door aanrijdingen
- Verankering magazijnstellingen: verankering waarborgt stabiliteit, veiligheid en belastbaarheid van magazijnstellingen
Verplichte, periodieke BMWT-keuring
Een werkgever is verplicht om arbeidsmiddelen zoals magazijnstellingen en entresolvloeren periodiek te laten keuren. Deze keuringsplicht is vastgelegd in de Europese norm NEN-EN 15635. Deze norm bepaalt dat een gecertificeerd keurmeester de veiligheidskeuring moet uitvoeren op 3 momenten: na installatie, na verplaatsing of verbouwing van de stelling en periodiek (met een frequentie van minimaal 1 keer per 12 maanden. Uiteraard vindt deze BMWT-keuring ook plaats na een ernstige schade.
Gecertificeerd BMWT-keurmeester
Een keuring dient te worden uitgevoerd door een BMWT-gecertificeerd bedrijf, zoals Frencken Handel en Service. Onze BMWT-keurmeester weet hoe hij de draagkracht van een stelling berekent, hij kent de normen waaraan magazijnstellingen moeten voldoen, hij signaleert gebreken en vult een goed onderbouwd keuringsrapport in. Voor een keuring gebruikt onze BMWT-keurmeester een keuringsformulier annex checklist. Voordat hij begint, moet hij in het bezit zijn van een Technisch Dossier. Als bewijs van een uitgevoerde BMWT-keuring ontvangt u een keuringsrapport. Bij schades en mankementen bevat dit rapport een lijst met noodzakelijke maatregelen.
BMWT-keuring laten uitvoeren?
Bent u op zoek naar een gecertificeerd BMWT-keurmeester voor een (periodieke) keuring van uw magazijnstellingen? Zoals gezegd is Frencken Handel en Service een gecertificeerde instantie en dus bevoegd om deze keurig op locatie uit te voeren. Ook is het mogelijk om deze keuring te combineren met onderhoudsbeurten. Als u beide troefkaarten speelt, voorkomt u dat magazijnstellingen als een kaartenhuis in elkaar storten. Interesse? Bel +31 40 251 73 99 of mail naar info@fhs.nl om een afspraak te maken.
Contact
Frencken Handel & Service
Dillenburgstraat 33
Industrieterrein “De Hurk”
5652 AM Eindhoven
T: +31 (0)40 251 73 99
E: info@fhs.nl
KvK: 17062427
Voorwaarden
De producten en diensten van Frencken Handel en Service worden conform de metaalunie-voorwaarden geleverd. Download de voorwaarden
Openingstijden
Kantoor
Maandag t/m vrijdag:
07:30 – 17:00
Zaterdag en zondag:
Gesloten
Werkplaats/magazijn
Maandag t/m vrijdag:
07:45 – 16:15
Zaterdag en zondag:
Gesloten