Elektrische heftrucks zijn niet alleen milieuvriendelijk, maar zijn ook schoner en stiller dan een heftruck die op gas of diesel werkt. Het enige nadeel van een elektrische heftruck is dat de accu regelmatig opgeladen moet worden. Zeker bij ploegendiensten kan dit een probleem zijn. De tractiebatterijen worden opgeladen door middel van een laadstation. Maar heftrucks zijn verkrijgbaar met diverse batterijspanningen. Wat is de juiste batterijspanning voor de inzet van uw heftruck?
Hoe zit een tractie-accu in elkaar?
Een elektrische heftruck wordt geleverd in verschillende batterijspanningen. Maar hoe zit deze accu precies in elkaar? Een tractiebatterij bestaat uit gerangschikte, losse cellen die elk een spanning hebben van 2 volt. Om de spanning van de gehele accu te weten, vermenigvuldigt u het aantal cellen met 2. Een batterij met 24 cellen heeft dus een spanning van 48V.
De accu of tractiebatterij is de energieleverancier van uw elektrische heftruck. Kijk hierbij goed naar de soort inzet en de duur waarvoor u de heftruck gebruikt.
De stroomsterkte van de batterij
Een cel bestaat uit positieve en negatieve platen. De oppervlakte van de platen bepalen de stroomsterkte. Bij een natte loodzuur batterij zitten deze platen in verdund zwavelzuur waarbij het zuur in de loodplaten trekt als de heftruck wordt ingezet. Er treedt een chemische reactie op, waardoor er elektriciteit ontstaat en de heftruck in beweging komt. Hoe groter de platen zijn, hoe meer elektriciteit er ontstaat en hoe langer de batterij mee zal gaan. De batterij is leeg als er te veel zuur in de platen is getrokken.
Berekening Wattuur of vermogen van batterij?
Een batterij vermogen berekenen we naar het aantal Wattuur (Wh) of te wel het vermogen van een batterij. De berekening gaat als volgt: Wattuur = Volt x Ampère-uur. Kijken we naar tractiebatterijen dan wordt het voltage en het aantal Ampère-uren vermeld.
Zo heeft een 24 volt accu met 1000 ah een zelfde aantal Wattuur als een 48 volt met 500 ah. Beiden hebben 24 x 1000 en 48 x 500 = 24. 000 Wattuur. Tot zover de theorie, de praktijk is lastiger omdat we moeten kijken naar de inzet en benodigde capaciteit afgestemd het gebruik.
Een voorbeeld uit de praktijk
Om beter inzicht te krijgen in hoe het vermogen van een heftruck in werking gaat, zullen we een voorbeeld geven. Afhankelijk van hetgeen dat u wilt tillen, en het gewicht van de heftruck, kan het vermogen van de accu worden bepaald welke optimaal is voor de inzet van de heftruck of andere magazijntruck.
Stel u heeft een heftruck van bijvoorbeeld 2.5t. Deze truck tilt de hele dag pallets die even zwaar zijn als het gewicht van de heftruck, dan is er een motor nodig met een hoog vermogen. Bij een hoger vermogen, zullen er veel Ampères verbruikt worden waardoor er veel warmte vrijkomt. Om de warmte in bedwang te houden moeten er meer voltages dan ampères aanwezig zijn. Een accu van 80 volt is dan aan te raden. Heeft u daarentegen een heftruck die zelden zijn eigen gewicht tilt, dan wordt er minder warmte opgewekt en is een accu van 48 volt voldoende. Het is erg belangrijk te kijken naar de inzet en inzetduur van de heftruck. Laat u goed adviseren wat in uw situatie de optimale accu-capaciteit is.
Batterijspanning en toepassingen
Kijken we naar de praktijk dan kunnen we de volgende richtlijnen aanhouden voor accu’s van interne transportmiddelen;
- Accu van 24 volt: Magazijntrucks, kleine 3-wiel heftrucks
- Accu van 48 volt: Heftrucks van 1.6t tot 2.6t en reachtrucks
- Accu van 80 volt: Heftrucks van 2,5t tot en met 7,0t
- Accu van 96 volt: zware elektrotrucks
- Accu van 120 volt: Bij zeer zware heftrucks
Bovenstaande overzicht is zoals gezegd een richtlijn, hierbij moet altijd gekeken worden naar de inzet en inzetduur van uw intern transportmiddelen om een juist advies te kunnen geven.
Informatie & service
Wilt u weten welke heftruck het beste past bij uw werkzaamheden? Bij Frencken Handel & Service staan onze specialisten voor u klaar om advies te geven op maat. Wij bieden veel verschillende merken heftrucks aan voor zowel de verhuur als verkoop. Bovendien bieden wij losse tractiebatterijen aan, die ideaal zijn voor o.a. ploegendiensten. Ook kunnen wij de onderhoud, reparatie en keuring voor u faciliteren.
Afspraak maken?
Wilt u meer informatie over de dagelijkse en wekelijkse controle van uw elektrische heftruck?
Laat u dan goed voorlichten. De experts van Frencken Handel en Service staan u graag met raad en daad terzijde. Bel (040) 251 71 99 of neem contact met ons op?
Contact
Frencken Handel & Service
Dillenburgstraat 33
Industrieterrein “De Hurk”
5652 AM Eindhoven
T: +31 (0)40 251 73 99
E: info@fhs.nl
KvK: 17062427
Voorwaarden
De producten en diensten van Frencken Handel en Service worden conform de metaalunie-voorwaarden geleverd. Download de voorwaarden
Openingstijden
Kantoor
Maandag t/m vrijdag:
07:30 – 17:00
Zaterdag en zondag:
Gesloten
Werkplaats/magazijn
Maandag t/m vrijdag:
07:45 – 16:15
Zaterdag en zondag:
Gesloten