De Franse Zonnekoning Lodewijk XIV gebruikte de eerste personenlift met contragewicht om zijn maîtresse te bezoeken. Madame de Pompadour woonde een verdieping hoger in zijn kasteel in Versailles. En tijdens de Wereldtentoonstelling in New York (1853) werd een lift met veiligheidsinrichting gedemonstreerd. Sindsdien is de personenlift als verticaal transportmiddel niet meer weg te denken uit wolkenkrabbers, hotels, flatgebouwen en warenhuizen. De geschiedenis van de goederenlift gaat nog veel langer terug. Waarschijnlijk gebruikten de Grieken al een soort goederenlift om piramides te bouwen. En de Romeinen vervoerden gladiatoren en wilde dieren met een vergelijkbare lift naar de arena. Tegenwoordig is de goederenlift in tal van industriële bedrijfsprocessen een onmisbare schakel. Op welke criteria moet u op letten als u investeert in een professionele goederenlift?
Criterium 1: Wel of niet geschikt voor personen
De naam goederenlift spreekt boekdelen. Deze liften zijn speciaal ontworpen om goederen te vervoeren. De meeste goederenliften zijn niet geschikt om personen te vervoeren. Soms is de combinatie personen/goederen handig, bijvoorbeeld als begeleiding bij het vervoer van goederen gewenst of verplicht is. Denk aan het vervoer van breekbare of gevaarlijke stoffen.
Criterium 2: Grootte kooi en hefvermogen
Goederenliften zijn er in veel verschillende uitvoeringen. Het verschil schuilt niet alleen in het formaat van de kooi, maar vooral in het gewicht dat een lift kan optillen. Er zijn kleine liften met een hefvermogen van maximaal 50 kilogram. Denk bijvoorbeeld aan horecaliften die obers en serveersters in restaurants gebruiken. En er zijn grote goederenliften die een hefvermogen van tienduizenden kilogrammen hebben. Als uw bedrijf wil investeren in een goederenlift is het maximale hefvermogen uiteraard een belangrijk criterium. De grootte en het gewicht van de goederen die uw bedrijf vervoert, zijn daarin doorslaggevend.
Criterium 3: Wettelijke richtlijnen
Een goederenlift moet voldoen aan de wettelijke richtlijnen, zoals die zijn vastgelegd in het Warenwetbesluit Liften. Tot 1 september 2003 golden het Liftenbesluit 1 en het Besluit Liften. Arbo is een belangrijke toevoeging aan de huidige richtlijnen. De eigenaar draagt nu de verantwoordelijkheid om veilige werkomstandigheden te waarborgen voor de liftmonteur. De liftmachinekamer dient te voldoen aan de eisen van zowel het Warenwetbesluit als het Bouwbesluit. Het is verplicht om een hekwerk te plaatsen langs de verhoogde vloer, met een trapje. Ook is het verplicht om de wanden en plafonds brandwerend te laten uitvoeren. Verder moet de deur uitgerust zijn met een knopcilinder, waarvan de knop aan de binnenzijde zit. Tot slot zijn ook verlichting én noodverlichting verplichte onderdelen.
Criterium 4: Kosten, onderhoud en levensduur
De kosten voor goederenliften zijn afhankelijk van de uitvoering. De grootte van de kooi, het hefvermogen, de grootte van de liftschaft, hefkolom of heftafel, keuze voor hydraulische of elektrische uitvoering en het aantal stopplaatsen zijn bepalend voor de hoogte van uw investering. Dit bedrag is uiteraard exclusief de kosten voor de verplichte liftkeuring (per leverancier verschillend) en de preventieve onderhoudswerkzaamheden van onderdelen zoals tractieschijven, kavels, elektrische aandrijving, besturing en kooiafwerkingen. De gemiddelde levensduur van een goederenlift bedraagt plusminus 25 jaar. De levensduur van de onderdelen is verschillend en vanzelfsprekend afhankelijk van intensiteit gebruik en periodiek onderhoud: tractieschijf (10 jaar), aandrijving (20 jaar), kooiafwerking (25 jaar) en tractieschijf/kabels en olie (10 jaar).
Grondig onderbouwd advies goederenliften
Zitten uw plannen om een goederenlift aan te schaffen in de lift? En wikt en weegt u welke lift het beste bij uw bedrijfsproces en budget past? Neem contact op met een van onze verkoopadviseurs voor toelichting, een grondig onderbouwd advies of om een afspraak te maken. Bel +31 40 251 73 99 of stuur uw vraag/verzoek naar info@fhs.nl.
Contact
Frencken Handel & Service
Dillenburgstraat 33
Industrieterrein “De Hurk”
5652 AM Eindhoven
T: +31 (0)40 251 73 99
E: info@fhs.nl
KvK: 17062427
Voorwaarden
De producten en diensten van Frencken Handel en Service worden conform de metaalunie-voorwaarden geleverd. Download de voorwaarden
Openingstijden
Kantoor
Maandag t/m vrijdag:
07:30 – 17:00
Zaterdag en zondag:
Gesloten
Werkplaats/magazijn
Maandag t/m vrijdag:
07:45 – 16:15
Zaterdag en zondag:
Gesloten