Industriële stofafzuiging voor explosiegevaarlijke stoffen (ATEX)

Three Kings uit Bladel is een grote speler in de internationale markt voor het produceren van houtskool, wierook en natuurhars. Het bedrijf staat vooral bekend om hun schijfvormige houtskool briketten met een diameter van 33 en 40 mm. Het mengen, persen, bakken en verpakken vindt plaats in hun fabriek in Bladel.

Bij het verpakkingsproces van de houtskool briketten liep het bedrijf tegen een aantal belangrijke punten aan. Zo viel er residu (de stof die overblijft na een scheikundige reactie) op de grond en was er stofontwikkeling op verschillende punten rondom de machine. Dit kwam de gezondheid voor de medewerkers en dus de Arbo-omstandigheden niet ten goede. Bij het bedenken van een oplossing hiervoor dient niet alleen de gezondheid van de werknemer in acht gehouden te worden, tevens mag het productieproces niet worden beïnvloedt door de betreffende afzuiging. Three Kings vroeg Frencken om te adviseren voor een industriële afzuiging, die tevens moest kunnen omgaan met explosiegevaarlijke stoffen (ATEX).

De oplossing

Na een gedegen overleg over de diverse pijnpunten heeft Frencken’s afdeling ‘Engineering’ besloten om een voorlopige proefopstelling te leveren welke aangesloten werd op het bestaande systeem. Met als resultaat dat er 75-80% stofreductie gerealiseerd werd. Hierdoor kon er, in plaats van 1 uur per ploeg schoonmaken, ongeveer 45 minuten langer geproduceerd worden. Na goedkeuring van de testopstelling is de definitieve filtratie oplossing bepaald en gerealiseerd.

Op de testopstelling zijn nog een paar ergonomische en ruimtebesparende aanpassingen doorgevoerd, om zo het best passende resultaat te leveren. In totaal zijn acht verpakkingstafels aangesloten gebleven op een bestaande filterinstallatie. Voor de overige vijf afzuigtafels is een separate filterinstallatie gebouwd.

Afzuiging voor explosiegevaarlijke stoffen

De stof die wordt afgezogen tijdens het verpakkingsproces van houtskool briketten is geclassificeerd als explosiegevaarlijk (ATEX). Dit betekent dat we de betreffende installatie hebben voorzien van diverse maatregelen om een explosie te voorkomen. Mocht er onverhoopt toch wel een explosie plaatsvinden, zal door de maatregelen geen verdere vervolgschade aanrichten aan mens en omgeving

Explosiebeperkende maatregelen

  • Filterinstallatie volledig doorgeaard
  • Antistatische filterelementen
  • Explosieklep in aanzuigleiding (bij een eventuele stofexplosie wordt door de druk de klep gesloten zodat deze beperkt blijft tot de filterinstallatie en zich geen weg kan banen richting de afzuigpunten, de medewerkers zijn daardoor ook beschermd)
  • Drukvaste installatie (bij een explosie wordt de druk afgevoerd via de daarvoor bestemde sparingen)
  • Explosiepanelen (bij een eventuele explosie wordt de druk ontlast via twee luiken boven in de installatie)