Heftrucks zijn in veel bedrijven niet weg te denken. Helaas gebeuren er echter ook ieder jaar veel ongelukken tijdens het gebruik van dit intern transportmiddel. Ongelukken die soms verregaande gevolgen kunnen hebben voor de bedrijfscontinuïteit én de veiligheid van medewerkers. Om onnodige materiële schade en verzuim van personeel te voorkomen, is het daarom sterk aan te raden uw heftrucks alleen te laten besturen door vakkundige medewerkers. Met of zonder heftruck certificaat? Daar is veel over te doen. Hoe zit dit nu? We leggen het u graag uit.
Heeft men een certificaat nodig voor een heftruck?
Strikt genomen hoeven u en uw collega’s niet per se een heftruck certificaat in bezit te hebben om een heftruck te mogen besturen. Echter, geeft de Arbowet wel aan dat een werkgever bij een ongeval aan de arbeidsinspectie én verzekeraar bewijsmateriaal moet aanleveren over de vakkundigheid van de bestuurder.
Het heftruck certificaat moet bewijzen dat de bestuurder in kwestie de juiste kennis en vaardigheden bezit om de heftruck te mogen besturen. Maar is dit wel zo? Wat als iemand maar sporadisch op een heftruck rijdt en dus niet echt vaardig is. Of het certificaat is jaren geleden behaald op een lichte heftruck, terwijl de betreffende persoon nu op een hele zware truck rijdt. Wat zegt dit nu over een heftruck certificaat?
Bescherm uw bedrijf tegen grote bedrijfsrisico’s
Zoals gezegd vinden er ieder jaar meerdere aanrijdingen met heftrucks plaats in Nederland. Aanrijdingen waarbij stellingen en goederen ernstig kunnen beschadigen, maar ook ongevallen waarbij medewerkers arbeidsongeschikt raken. Beide brengen forse kosten met zich mee. Om u als werkgever te beschermen tegen deze risico’s is het wellicht raadzaam alleen vakkundige medewerkers, ook voorzien van een heftruck certificaat, de bevoegdheid te geven om deze machines te besturen. Waarbij het belangrijk is dat u uw medewerkers zelf schoolt of periodiek toetst. Zeker op het moment dat men andere trucks gaat besturen.
Zijn er verschillende soorten heftruck certificaten?
Ja en nee. Een heftruck certificaat en een reachtruck certificaat zijn beslist niet hetzelfde, maar worden in de praktijk vaak wel in één woord met elkaar genoemd. Hoewel beide interne transportmiddelen in gebruik veel overeenkomsten vertonen, biedt een heftruck certificaat geen bewijslast voor kundig gebruik op een reachtruck en andersom.
Als u beide voertuigen wilt gebruiken kunt u het beste kiezen voor een hef- en reachtruck certificaat. Deze is dus anders dan een heftruck certificaat en moet ook met een hef- en reachtruck certificaat opleiding worden behaald. Kijk daarbij goed naar de inhoud van de opleiding alvorens u een keuze maakt.
Er is nog weleens verwarring rondom mogelijke verschillende soorten heftruck certificaten, door de verschillende soorten opleidingen die u hiervoor kunt doorlopen. Deze opleidingen zijn gelinkt aan de mate waarin kennis en ervaring aanwezig moet zijn voor aanvang van de opleiding. Als deze volledig ontbreekt, raden we aan een basisopleiding te kiezen. Als het certificaat verlengd moet worden volstaat een herhalingscursus. Het behaalde certificaat is echter hetzelfde.
Hoe duur is een heftruck certificaat?
De kosten voor het heftruck certificaat verschillen op basis van de benodigde opleiding. Zoals u zich wellicht kan voorstellen is een basiscursus duurder dan een herhalingscursus of een verkorte cursus. Ook is een heftruck certificaat voordeliger dan een heftruck- en reachtruck certificaat of een heftruck- en hoogwerker certificaat. Verder is het aantal mensen dat u als werkgever op cursus wilt laten gaan van invloed op de kosten. Wij willen u graag meegeven, kies voor kwaliteit!
Hoe lang is een heftruck certificaat geldig?
Een heftruck certificaat is vijf jaar geldig. Als na deze vijf jaar het certificaat niet wordt verlengd, kan dit ook niet als bewijsmateriaal worden ingediend wanneer een bedrijfsongeval plaatsvindt. Gelukkig volstaat een herhalingscursus voor het verlengen van een heftruck certificaat én horen we uit de praktijk dat men het toch vaak fijn vindt na vijf jaar weer even wat handvatten toegereikt te krijgen. Iets om als werkgever bij stil te staan. Zo kunt u ook denken aan interne trainingen door ervaren heftruck chauffeurs aan minder ervaren chauffeurs.
Daarnaast is het goed mogelijk dat de wet- en regelgeving in de loop van vijf jaar op bepaalde punten is gewijzigd. Met een herhalingscursus blijft u minimaal op de hoogte en worden uw medewerkers weer getoetst.
Frencken helpt u efficiënter én veiliger te werken
Als werkgever is een bedrijfsongeval iets waar u van wakker kan liggen. Zeker wanneer u met een flexibele personeelsschaal of met ploegendiensten werkt, kan het waarborgen van de veiligheid op de werkvloer een flinke uitdaging zijn.
Maak veilig werken gemakkelijker met de juiste heftruck
Omdat Frencken haar klanten graag helpt zo efficiënt én veilig mogelijk te werken, bieden wij u heftrucks aan met aanvullende veiligheidsopties. Ongevallen met heftrucks vinden met name plaats door roekeloos rijgedrag en door slechte zichtbaarheid van de heftruck of omstanders. Frenken werkt daarom graag samen met Heli Heftrucks, waarbij met extra aandacht aan deze risico’s is gedacht. Denk hierbij onder andere aan de volgende opties:
- Een automatisch afremsysteem: waarmee ingesteld kan worden met welke maximum snelheid een heftruck door de bocht mag komen.
- Slimme software: die ervoor zorgt dat een heftruck automatisch op de handrem gaat of afslaat wanneer de bestuurder uit de stoel komt.
- Extra brede masten en spiegels: voor optimale zichtbaarheid vanuit de cabine.
- Controlesystemen: waarmee de heftruck pas geactiveerd kan worden na invoer van een wachtwoord of na het scannen van een pas waardoor onbekwaam personeel niet zo maar met het transportmiddel kan gaan rijden.
- Duidelijke signalering met geluid en licht: zowel handmatig als geautomatiseerd te bedienen.
Frencken biedt zowel nieuwe heftrucks als occasions, in alle soorten
Dit is slechts een greep uit de opties die mogelijk zijn met het intern transport dat Frencken u zowel nieuw als in de vorm van een occasion kan aanbieden. Omdat Heli Heftrucks deze veiligheidsopties gepaard laat gaan met oplossingen voor efficiënter werken én een zeer aantrekkelijke prijs, kunnen wij u dit merk van harte aanbevelen. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.
Contact
Frencken Handel & Service
Dillenburgstraat 33
Industrieterrein “De Hurk”
5652 AM Eindhoven
T: +31 (0)40 251 73 99
E: info@fhs.nl
KvK: 17062427
Voorwaarden
De producten en diensten van Frencken Handel en Service worden conform de metaalunie-voorwaarden geleverd. Download de voorwaarden
Openingstijden
Kantoor
Maandag t/m vrijdag:
07:30 – 17:00
Zaterdag en zondag:
Gesloten
Werkplaats/magazijn
Maandag t/m vrijdag:
07:45 – 16:15
Zaterdag en zondag:
Gesloten