Regelmatig krijgen wij de vraag: Welke slang is geschikt voor mijn industriële afzuiging toepassing? Door het grote aanbod van verschillende fabrikanten is het lastig om de juiste slang te kiezen. Dit terwijl het functioneren van een installatie kan afhangen van een gedegen slang. Daarom is het van groot belang dat er onderhoud en inspecties uitgevoerd worden naar de staat van de gebruikte slangen. Door geregeld onderhoud en inspecties uit te voeren kunt u uw bedrijfszekerheid verhogen en voor een schonere werkomgeving zorgen, wat de ARBO-omstandigheden ten goede komt en de slijtage aan uw machinepark verminderd.
Afzuigslang of stofzuigslang
Doorgaans maken wij onderscheid in twee soorten slangen voor industriële afzuiging, namelijk:
- Afzuigslangen (laag vacuüm)
- Stofzuigslangen (hoog vacuüm)
Afzuigslangen worden toegepast bij:
- Afzuigarmen (bijvoorbeeld: lasrookafzuiging, poederstof afzuiging, etc.)
- Aansluiting tussen ontstoffingsfilter en (bewerkings)machine
- Aansluiten van bewegende delen op een leidingnet (bijvoorbeeld: houtstofafzuiging van een freestafel)
Stofzuigslangen worden toegepast bij:
- Centraal stofzuigsystemen in een fabriek of bedrijfshal
- Bulkzuigsystemen (grind, cementstof, granen, poeders, etc.)
- Mobiele industriële stofzuigers
- Puntafzuigingen op machines
- Randafzuiging op trechters
Aandachtspunten bij keuze slang industriële afzuiging
Bovengenoemde toepassingen hebben de meeste complexiteit. Door de verscheidenheid in karakter eigenschappen van stoffen, vloeistoffen en dampen is de keuze van slang in dit segment heel divers. Een aantal aandachtspunten bij de keuze van een slang:
- Slijtvastheid van de slang (opzuigen van abrasieve stoffen zoals cementstof)
- Antistatische of elektrisch geleidende slangen
- Oliebestendig (afzuigen van olienevel)
- Flexibiliteit van de slang
- Hittebestendig (uitlaatgassen, stoom, etc.)
Laag vacuüm
Het afzuigen van fijnstoffen, dampen, rook, olienevel, etc. gebeurd middels laag vacuüm. Dit houdt in dat zowel de snelheid als de onderdruk in een slang middel tot laag is. In tegenstelling tot het hoog vacuüm is bij laag vacuüm de luchthoeveelheid meestal veel groter waardoor men een groter gebied kan bestrijken met de afzuiging van de betreffende machine, ruimte, cabine, etc. Bij gebruik van een slang in een ATEX gezoneerde omgeving dient deze slang altijd doorgeaard te worden zodat er opgewekte statische elektriciteit afgevoerd kan worden. Dit kan middels twee varianten, namelijk:
- Kunststof stofzuigslang met koolstof (zwarte stofzuigslang)
- Polyurethaan slang voorzien van een verkoperde spiraal
De keuze hiervoor is afhankelijk van de eigenschappen van de op te zuigen stoffen.
Hoog vacuüm
Het opzuigen van stoffen zoals cementstof, granen, poederstof, staalstof, etc. gebeurd middels hoog vacuüm. Dit houdt in dat zowel de snelheid als de onderdruk in de slang hoog is. De hoge snelheid hebben we nodig om de op te zuigen stof in beweging te houden en de onderdruk om de op te zuigen stof in beweging te krijgen. Door de hoge snelheid slijt een slang sneller, maar door de hoge snelheid kan er ook een statische elektriciteit opgewekt worden. Vergelijkbaar met in de winter de auto aanraken en een optater krijgen. Bij gebruik van een slang in een ATEX gezoneerde omgeving dient deze slang altijd doorgeaard te worden zodat er opgewekte statische elektriciteit afgevoerd kan worden. Ook hier kan dit met een kunststof stofzuigslang met koolstof of polyurethaan slang met verkoperde spiraal, afhankelijk van de eigenschappen van de op te zuigen stoffen.
Bij gebruik van een zwarte kunststofslang is het mogelijk dat de slang de opgewekte statische elektriciteit niet op elk punt gelijkmatig ontlaad. Dit is niet het geval bij een polyurethaan slang met verkoperde spiraal. Deze laatste wilt u dan ook gebruiken in een ATEX omgeving.
Advies rondom industriële afzuiging
De keuze van de juiste slang voor industriële afzuiging is dus behoorlijk complex en is van vele factoren afhankelijk. We raden dan ook aan om altijd een specialist te betrekken in deze keuze. Zo weet u zeker dat u werkt met de juiste materialen, wat de efficiëntie maar ook de veiligheid van de systemen bevorderd. Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel of over uw toepassing, aarzel niet om contact op te nemen met Frencken Handel & Service B.V.
Contact
Frencken Handel & Service
Dillenburgstraat 33
Industrieterrein “De Hurk”
5652 AM Eindhoven
T: +31 (0)40 251 73 99
E: info@fhs.nl
KvK: 17062427
Voorwaarden
De producten en diensten van Frencken Handel en Service worden conform de metaalunie-voorwaarden geleverd. Download de voorwaarden
Openingstijden
Kantoor
Maandag t/m vrijdag:
07:30 – 17:00
Zaterdag en zondag:
Gesloten
Werkplaats/magazijn
Maandag t/m vrijdag:
07:45 – 16:15
Zaterdag en zondag:
Gesloten